Geri

Aşama Aşama Gülüş Tasarımı

Gülüş profili, estetik görünümün desteklenmesinde oldukça önemli bir parametredir. Güzel bir gülüşe sahip olmak için ise gülüş tasarımının oluşturulabilmesinde yararlanılabilecek pek çok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Kimi zaman yalnızca sağlığı bozulan dokuların tedavi edilmesi güzel bir gülüşe kavuşmanızı sağlayabilir. Dişlerin sağlıklı olduğu durumlarda ise tel tedavisi, bonding uygulaması, pembe estetik uygulamaları, diş beyazlatma gibi diş ve diş eti dokularını büyük oranda koruyan tedavi yöntemleri ideal bir gülüş profili oluşturulabilmesi için yeterli olabilir. Dişlerin şekil, renk ve boyut özelliklerinde daha belirgin değişimler oluşturulması istenen durumlarda ise dişlerin sağlığınının korunması ön planda tutularak seçilen protez uygulamaları ile gülüş tasarımı oluşturulması sağlanabilir. 

Gülüş Tasarımı Tedavi Aşamaları Nasıl İlerler?

Yapılan ilk seansta ayrıntılı klinik değerlendirmeler ile hastanın estetik beklentilerinin oluşturulmasında gerekli olan tedavi ihtiyaçları belirlenir. Gülüş tasarımında değişim yapılması planlandığında ise üç boyutlu ağız içi tarayıcıları ile dişlerin dijital olarak ölçüleri alınır. Oluşturulacak tasarımda çeşitli parametrelerin rehber oluşturması amacıyla hastanın yüz profili farklı açılardan fotoğraflanır. Laboratuvar aşamasında dijital ortamda bu veriler üzerinden kişinin ağız içi dokularına ve yüz profiline uyum sağlayacak çeşitli tasarım alternatifleri oluşturulur. Hasta ile birlikte yapılan değerlendirmeler sonucunda bu tasarım alternatifleri arasından bir seçim yapılır. Tasarımların hastanın beklentisini karşılamadığı durumda ise hastanın sağlığını bozacak bir durum teşkil etmediği sürece tasarımlar üzerinde değişim yapılabilir. 

Tasarımın dijital ortamda belirlenmesinin ardından laboratuvarda wax up modeli oluşturma safhasına geçilir. Tedavi sonucunun ön gösterimini sağlayan wax up modeli ile tasarım laboratuvar ortamında daha detaylı incelenebilir. Aynı zamanda bu model üzerinden silikon anahtar oluşturularak tasarımın klinik ortama aktarılması sağlanabilir. 

Bir sonraki randevuda; dişlerin konumlarının uygun olduğu durumlarda, dişler üzerinde hiç işlem yapılmadan tedavi sonucu  prova edilebilir. Bu prova işlemi, wax up modeli üzerinden hazırlanan silikon kalıp sayesinde mock up uygulaması ile yapılır. Tasarımın ağız içerisine aktarılması sayesinde hem hekim hem de hasta tarafından daha objektif bir şekilde değerlendirmesi sağlanır. Bu sayede gerekli durumlarda tedavi öncesinde tasarımda değişikliğe gidilebilir. Mock up uygulaması aşındırma yapılmayan dişlerde birkaç saat ağız içerisinde kalabilir. Hastanın tasarımı daha uzun süre test etmek istediği durumlarda ise dişlerin yalnızca ön yüzeyinde aşındırma yapılarak birkaç gün geçici olarak kullanımı sağlanabilir.

Dişlerin bir veya birkaçının, ideal pozisyondan daha önde ya da dışarıda yer aldığı durumlarda dişler üzerinde işlem yapılmadan önce yapılan prova uygulaması sağlıklı bir sonuç oluşturmayacaktır. Ancak bu durumda, yalnızca tasarımın oluşturulması gereken arkın daha önünde ya da dışarısında kalan dişlerin ön yüzeylerinde düzenleme yapılarak tedavi sonucu sağlıklı bir şekilde prova edilebilir.

Mock up uygulamaları ile tasarım detaylarına karar verilmesinin ardından dişlerde düzenleme aşamasına geçilebilir. Dişlerde gerekli aşındırmalar sağlandığında ise bu değişimin tasarıma adapte edilmesi amacıyla yeni bir ölçü alınır. Kalıcı protezler hazırlanana kadar geçen süreçte estetik ve fonksiyonel özelliklerin korunabilmesi amacıyla silikon anahtar üzerinden hastanın geçici protezleri hazırlanır.

Kalıcı protezler hazırlandığında yeni bir randevu oluşturulur. Bu seansta kalıcı protezler dişler üzerinde prove edilerek dokular ile uyumu ve estetik özellikleri tekrar değerlendirilir. Doku uyumunun ideal olduğu ve protezin hastanın estetik beklentilerini karşıladığı durumda ise protezin kalıcı olarak yapıştırılma işlemi yapılır. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.